Marin Čilić i Slovak Lukas Lacko igrat će u finalu premijernog izdanja ATP challengera Croatia osiguranje Rijeka Open. Čilić je u polufinalu svladao Belgijanca Chrostophea Rochusa sa 6:4, 6:4, dok je Lacko zaustavio Benjamina Ballereta iz Monte Carla, pobijedivši sa 6:1, 6:3.

– Želio bih pozvati gledatelje na finale. Sigurno će to biti veliki meč i spektakl – kaže Marin Čilić, koji je “uplašio” gledatelje budući da je poslije prvoga gema polufinala zatražio pomoć fizioterapeuta.

– Na početku me jako zaboljelo, radilo se o pateli desnog koljena. Uopće nisam mogao servirati. No, kasnije je bilo sve u redu. No, previše sam mislio o koljenu, a manje o igri i zato je Rochus poveo 3:0. No, nisam se zabrinuo.

Kada je bol nestala, krenuo je Marinov uragan, dobio je pet gemova u nizu. Jedan “break” u drugome setu bio je dovoljan za finale protiv Lukasa Lacka. Radi se o velikim nadama. Čilić će 28. rujna proslaviti 19 godina, dok će Lacko 3. studenog imati 20. rođendan. Sastali su se jednom, prije dvije godine u finalu “futuresima” u Vinkvcima. Pobijedio je Čilić sa 6:3, 6:1.

– Lacko je nezgodan igrač s dobrim forhendom. Odgovara mu zemlja. U Vinkovcima nisam osjetio da igra koliko je mogao i ovdje će to biti drugi meč. Bitno će biti dobro servirati, probat ću ga što više pritiskati u izmjenama – kaže Čilić.

Lacko je ekspresno dobio prvi polufinale protiv Benjamina Ballereta, našao se u finalu na challengerima drugi put u karijeri. Lani mu je to uspjelo u američkom Binghamtonu.

– Vrlo sam zadovoljan jer mi je Rijeka tek treći turnir poslije stanke od mjesec i pol dana. Imao sam problema s gležnjem. Zato sam sretan zbog finala. Rijeka je ispala odlična priprema za kvalifikacije Roland Garrosa.

Francuzi Jerome Haehnel i Jean-Rene Lisnard prvi su pobjednici riječkoga challengera. Francuzi su osvojili parove. Za francuski par to je drugi naslov sezone, zajedno su osvojili i Bergamo.

Rezultati
Rezultati, polufinale: Čilić (4) – C. Rochus (7) 6:4, 6:4, Lacko – Balleret 6:1, 6:3. Parovi, finale: Haehnel/Lisnard – Klec/Lacko 6:3, 6:4.

Nedjelja
Centralni teren (9.30 sati): Čilić – Lacko.