Rijeka Open

zagreb open

Tenis

Mnogi historičari vjeruju da je tenis nastao na sjeveru Francuske još u 12. stoljeću, mada se tim imenom počinje zvati tek u 16. stoljeću.

Ipak krajem 19. stoljeća dolazi do osnivanja tenisa kakvog poznajemo danas. Tada je Englez Harry Gem sa svojim prijateljem Španjolcem Auguriom Pererom iskoristio rekete sa španjolskom lopticom zvanom pelota na terenu za kriket, te su 1847. Osnovali prvi teniski klub na svijetu, Leamington Tennis Club.

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova koji se igra u pojedinačnoj muškoj i ženskoj kategoriji, muškom, ženskom i mješanom dublu. Igra sea na amaterskom i profesionalnom nivou,

Najčešće prema turniskom principu, po sustavu eliminacija i žrijeba. Igra se na različitim podlogama kao što su šljaka, trava, kao i na raznim akrilnim terenima.

Tenis igra dva igrača ili igračice u singlu, te četiri u dublu, gdje je osnovni cilj prebaciti loptu reketom preko mreže, na način da je protivnik ne može vratiti prije nego li ona drugi put dotakne tlo. Tom prilikom loptica mora prvim udarcem u tlo pogoditi protivnikov teren. Igra počinje servisom, koji se izvodi iza zadnje linije vlastitog polja, te se njome mora ciljati na dijagonalno servisno polje. Teniseri naizmjence serviraju u lijevo i desno servisno polje svoga protivnika, zavisno od rasporeda igre. Kao što je već pomenuto, poen je osvojen ukoliko protivnik ne uspije odigrati povratni udarac prije nego loptica drugi put dodirne tlo ili ju uzvrati tako da pri prvom dodiru sa zemljom ne pogodi unutar označenog dijela terena, što se računa kao out.

Pored najpopularnijih Grand Slam turnira – Wimbledona, French Opena, U.S. Opena i Australian Opena, tu su još iznimno popularni Indian Wells Masters, Miami Open, Monte-Carlo Masters, Madrid Open, Italian Open, Canadian Open, Cinncinaty Masters i Shangai Masters među ostalim. Među turnirima u regiji izdvajaju se Rijeka Open, Zagreb Open, BH Telecom Indoors i Banja Luka Challenger.

Rijeka Open

Rijeka Open je profesionalni teniski turnir koji se igra na zemljanoj podlozi tenis kluba Kvarner iz Rijeke. Dio je ATP Challenger Tour i održava se od 2007.godine. Turnir se igra u pojedninačnoj konkurenciji i parovima u muškoj kategoriji.

Prvi osvajač Rijeka Open bio je, trenutno najbolje plasirani hrvatski ATP igrač, Marin Čilić. On je 2007.godine u finalu, rezultatom 7-5; 6-2, pobijedio slovačkog tenisera  Lukáš Lacka, čiji je najbolji rezultat na ATP listi 44. mjesto.

Iz godinu u godinu prerastao je u priznat teniski turnir, najviše zahvaljujući organizatorima i sponzorima, bez čijeg iznimnog truda ne bi bilo ovakvog uspjeha. Rijeka Open je u svojoj kratkoj povijesti, u Rijeku i Hrvatsku doveo neke od igrača svjetskog nivoa koji su uspješni na zemljanim terenima kao što su čileanski reprezentativac i dvostruki olimpijski pobjednik Nicolas Massu, potom talijanski igrač Paolo Lorenzi, te naravno domaćin i miljenik publike Marin Čilić.

Sva Prava Pridržana. | Kontakt | Izjava o privatnosti