kvarnerSve je nekako krenulo s osnivanjem Društva za sportsku rekreaciju na Kantridi 31. svibnja 1977. godine. Već iduće godine održano je prvo prvenstvo teniske sekcije, jer na Costabelli je skupina mladih organizirano igrala tenis. No, brzo je napravljen korak dalje. Dana 22. travnja 1979. godine održana je osnivačka skupština kluba, koji postaje posebna pravna osoba udruženja građana kojima je zajednička ljubav bio tenis. Igralo se na jednom terenu na Biviju…

Godina 1988. označava drugo rođenje kluba. Ime “Bratstvo i jedinstvo” promijenjeno je u “Kvarner”, a klub se seli u Marčeljevu Dragu, na prostore što su ih do tada koristili članovi Atletskog kluba “Kvarner” za bacačke discipline. Kugle i koplja zamijenile su teniske loptice, ali za to se prije svega trebalo prihvatiti ne reketa, već krampa i lopate! Najprije su niknula tri terena, sve dok se njihov broj nije popeo na današnjih osam terena, s kojih puca prekrasan pogled na cijeli Kvarnerski zaljev. Od jednog do osam terena, od kontejnera do klupskih prostorija s terasom, od klupskih prvenstava, prvih turnira za mlade tenisače s kalendara Hrvatskog teniskog saveza, prvenstava države do ATP challengera Croatia osiguranje Rijeka Open. Put kojim je prošao TK “Kvarner”, što je zabilježeno i u monografiji povodom 25 godina kluba.

Posložen je i stručni kadar. Stigli su i prvi značajniji rezultati članova “Kvarnera”, jedino što je zapravo nedostajalo. Jer klupski s članovi bili sakupljači lopti na ATP-u “Croatia Open” u Umagu, neki su stalni linijski suci ne samo u Umagu i Zagrebu, već i na nekim drugim ATP turnirima u inozemstvu. “Kvarner” je bio organizator i ITF turnira tenisačica, vrijednog deset tisuća dolara, održanog 2002. godine, dvije godine domaćin Mastersa satelita “Istarska rivijera” (2005. i ’06. godine). No, “Kvarner” je načinio novi korak, premijerno izdanje challengera novi je izazov.

Ivan Ljubičić također je bio član “Kvarnera”, u koji je stigao u jesen 1992. godine. Na terenima “Kvarnera” Ivan je osvojio i jedini naslov prvaka Hrvatske, u konkurenciji do 16 godina. Kada je poslije osvajanja naslova pobjednika Davis Cupa s reprezentacijom Hrvatske 2005. godine svratio u klub, dočekalo ga je “cijeli klub”, a djeca koja su igrala s Ivanom priznala su da neće zaboraviti taj dan.

Prva ekipa u Prvoj teniskoj ligi, zapažei veterani, sve bolji rezultati u mlađim kategorijama. Sve je to danas “Kvarner” prvi igrač kojega je Ivan Cerović, koji je prošao put od teniske škole kluba do – Davis Cup reprezentacije! Riječanin rođen 1. ožujka 1982. godine bio je dvoranski prvak Hrvatske u konkurenciji do 16 godina, finalist na državnim prvenstvima do 16 i 18 godina, četvrtfinalist juniorskog U.S. Opena (izgubio od Andyja Roddicka sa 6:4, 6:2). Cerović je bio drugi igrač kluba s osvojenim ATP bodovima, prije njega to je uspjelo Damiru Petrašu, a poslije i Vedranu Vrcelju.

Među damama najbolja je Timna Tičić, koja je 26. srpnja 2004. godine postala prva Riječanka koja se našla na WTA ljestvici. Na “Kvarneru” se rađa jedna nova darovita generacija. Rad u omladinskom pogonu vodi Ivo Pađen, svojedobno velika nada riječkog tenisa. Poislije zapažene klupske karijere u zagrebačkoj “Mladosti”, Pađen je krenuo u treneske vode. Asistira mu Marko Toić, koji je prošao sve u juniorskoj kategoriji, a pamti i tri pobjede u tim danima nad Maratom Safinom. Na terenima s prekrasnim pogledom na zaljev stvaraju se novi pobjednici. Marcel Ružić, Robert Đula i Filip Kraljević su među najboljima u Hrvatskoj u konkurenciji do 14, odnosno 12 godina. I oni će jednog dana zaigrati na ovom turniru…